8.00 - 18.00, окрім неділі

Харків, вул. Піщана 11

( Як дістатися )

Чому виникає запор та як його усунути?

14/02
Ендоскопія

В наш час, у зв'язку зі зміною харчової поведінки, спостерігається підвищення схильності до запорів серед населення. Їжа бідна харчовими волокнами (баластними речовинами) призводить до уповільнення роботи кишківника і як наслідок розвивається запор.

Вирішення цієї проблеми повинно починатися з корекції харчування. Розглянемо як різні продукти харчування впливають на роботу кишківника.

Продукти, які прискорюють випорожнення кишківника:

  • Продукти містять органічні кислоти: кисле молоко, фруктові соки, чорний хліб, кислі фрукти і ін.

  • Цукристі речовини: різні цукри, мед, варення, джем, сиропи, солодкі страви

  • Страви багаті кухонною сіллю

  • Продукти містять вуглекислоту (мінеральні води)

  • Жири, переважно рослинні

  • Продукти багаті оболонками рослинних клітин: овочі, продукти з вівсяної, гречаної, ячмінної і перлової круп

  • Продукти в холодному вигляді

  • Жилаве м'ясо, хрящі

  • Висівки⠀

  • Індиферентні (нейтральні) продукти

  • М'ясо, риба, парові страви, пшеничний хліб, прісний сир

Продукти, які затримують випорожнення кишечника:

  • Міцний чай, каву, какао

  • Гранат, кизил, чорниця, хурма, груша

  • Редька, цибулю, часник

  • Манна та рисова каші

  • Киселі

  • Теплі і гарячі страви

Таким чином вживаючи в своєму раціоні харчування більше продуктів з першої групи можна прискорити роботу кишечника.

Ви можете звернутися до медичного центру “Rishon” для повного обстеження, консультації та подальшого лікування. Більш детальну інформацію про цю галузь ви можете прочитати на сторінці напряму ендоскопія на сайті клініки.

Запис на прийом