8.00 - 20.00, без вихідних

Харьков, вул.Піщана 11

( Як дістатися )

Харчування при короновірусній інфекції

22/03
Стаття

На сьогодні дієта при коронавірусi  розглядається як підтримуючий захід, спрямований на підтримку роботу імунної системи в боротьбі з підступним вірусом.

Рекомендації по продуктам харчування при коронавіруснiiй iнфекцiї

Необхідно на період хвороби і після виключити вживання наступних груп продуктів:

  1. Солодке і здоба;
  2. Приправи;
  3. Соус, кетчуп, майонез;
  4. Ковбаснi вироби та копченості;
  5. Напівфабрикати;
  6. Кофе, шоколад;
  7. Алкоголь;
  8. Транс - жири (торти, вафлі, маргарин, фаст-фуд).

Дана категорія продуктів призводить до пригнічення функції імунної системи та порушує роботу нашого кишечника. 

1.Іммуномодулюючу  функцію виконують:

- Вітамін Д зменшує вивільнення прозапальних цитокінів, зменшує запальні реакції і пошкодження легенів. Його ми можемо отримати з таких продуктів як:

  • жирна риба;
  • яйця;
  • червона ікра;
  • печiнка, яловичина.

- Лікопіни містяться в помідорах, грейпфрутах, шипшині та інших червоно-помаранчевих плодах.

- Селен: яйця, домашній сир, насіння.

- Протеїни - це будівельний матеріал для ферментів, інтерферонів, лейкоцитів і т.д. Тому важливо забезпечити достатню кількість білка в раціоні. Вегетаріанцям слід доповнити раціон білковими добавками. Рекомендовано вживати яловичину і баранину за рахунок повноцінного отримання амінокислот, які покращують метаболізм і функціональний стан імунних клітин.

- Вітамін С - необхідний нутрієнт для лейкоцитів, покращуючи всмоктування заліза, тим самим дає можливість краще протистояти організму з інфекціями. Він також зменшує вироблення прозапальних цитокінів.

- β-глюкан - з грибів стимулюють вироблення імуноглобулінів, мають загальної імуностимулюючої активністю, позитивно впливають на кишечник. Містяться в будь-яких грибах. З безпечних і доступних за ціною - гриб глива.

- Пробiотики. При вживанні пробіотиків  активуються імунні клітини дихальних шляхів, як наслідок - пошкодження легеневої тканини будуть менше. (Кефір, йогурт, квашена капуста, кимчи, комбуча, м'які сири і хліб на заквасці)

2. Гіпервiдповiдь імунної системи

Гіпервiдповiдь імунної системи або цитокіновий шторм - одне з найнебезпечніших станів при SARS-CoV-2. На сьогоднішній день такі речовини розглядають, як потенційно пригнічуючi цитокіновий шторм:

  • куркумін;
  • бергамот;
  • ресвератрол, лютеолін.

Додайте в дієту при коронавірусi: куркуму, чай з бергамотом (краще зелений), какао, темний виноград, селера, цитрусові.

3. На пригнічення вірусу і його здатності до розмноження впливають:

- цинк (устриці, яловичина, насіння гарбуза, кешью, риба, молода баранина, м'ясо кроликів і курчат, яйця, яловича печінка, помідори, картопля, редька, капуста, часник, спаржа, цибуля, яблука, малина, інжир, чорна смородина, фініки, цитрусові, гречка, ячмінь, коричневий рис, вівсянка, мед, бобові); - підвищує імунний захист організму, бере активну участь у формуванні лімфоцитів, вироблення антитіл і має антимікробну активність.

- флавоноїди - це біологічно активні речовини, які містяться в продуктах рослинного походження. Флавоноїдами особливо багаті ягоди, всі види цитрусових, виноград, вишня і багато інших плоди, овочі та зелень, а також фруктові та овочеві соки, нектари та фрукти  (блокує бiлок  шипів коронавiруса тим самим попереджаючи клітинну інвазію) - апельсини, грейпфрут, лимони, мандарини і кверцетин - зелені листові овочі, броколі, цибуля, перець, яблуко виноград, чорний і зелений чай,

4. Мелатонін

Для нормалізації сну і боротьби з тривожністю після перенесеної коронавірусної інфекції необхідний мелатонін - гормон сну. Має антиоксидантну, імуномодулюючу та протизапальну активностями. Він сприяє нормалізації сну і зниження тривожності, що добре впливає на опірність та вiдновлення організму. Він утворюється з амінокислоти - триптофан, яку можна отримати з наступних груп продуктів: свіжа вишня, голландський і швейцарський сир, чеддер, бринза, пармезан, кролятина, курка, яловичина, сир, яйця, рис, індичка, красна ікра, кальмар, тріска, горбуша, скумбрія, банан, кольорова капуста, кешью, арахіс, мигдаль, фундук.

Що врахувати в їжі після коронавiрусу і в процесі хвороби?

Одним із симптомів COVID-19 є втрата нюху. Тому уважно стежте за якістю продуктів, клейте стікери, щоб не з'їсти прострочений продукт і не отруїтися. Уникайте швидкопсувних продуктів та їжі без зазначення строку придатності.

Боротьба з хворобою і відновлення після неї - це енерговитратний процес. Тому важливо, щоб харчування після коронавiрусу і під час нього було легко засвоюванним та досить калорійним. Вживайте продукти з щадною термічною обробкою, як можна більше свіжих овочів і фруктів. Така стратегія дозволить отримувати необхідний обсяг вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Не забувайте контролювати водно-сольовий баланс і вживати достатню кількість рідини.

 

Запис на прийом